Thursday 29 November 2007

SEX TRAFFICKING

Στις επόμενες μέρες η κυπριακή κοινωνία θα κληθεί να ακούσει τη φωνή γυναικών την ύπαρξη των οποίων είτε αγνοεί είτε απλώς απαξιεί και αποστρέφει το βλέμμα.


Θα κληθεί να αντικρύσει στα μάτια γυναίκες που η κακή τους μοίρα τις έριξε στην Κύπρο στα δίκτυα των εμπόρων της λευκής σάρκας. Θα ακούσει την κραυγή απόγνωσής τους. Θα μάθει πώς λειτουργεί το κύκλωμα.

Θα ακούσει συγκλονιστικές, σπαρακτικές μαρτυρίες.

Στις επόμενες μέρες η κυπριακή κοινωνία θα κληθεί να γίνει συμμέτοχος σε μια σπουδαία προσπάθεια μη κυβερνητικών οργανώσεων να κάνουν γνωστό το πρόβλημα του sex trafficking στην Κύπρο. Θα μάθει ότι η εμπορία και η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι σοβαρή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα της υπομνηθεί ακόμη, ότι η ανοχή και η χρήση των υπηρεσιών των θυμάτων, είναι και δική της συνενοχή.

Η κυπριακή κοινωνία θα κληθεί να μην κρυφτεί για ακόμη μια φορά στα δικά της, τα ανυπόφορα εσωστρεφικά. Να βγει επιτέλους έξω από το καβούκι της και να δει μια πραγματικότητα σκληρή για την συντήρηση της οποίας φέρει κάθε μέλος της προσωπική ευθύνη.


Η εκστρατεία της Κίνησης για Ισότητα Στήριξη Αντιρατσιμό (ΚΙΣΑ), του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια και του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού θα αρχίσει την 1η Δεκεμβρίου και
θα μας ξυπνήσει από τον ύπνο το βαθύ.

Θα μας ξυπνήσει όμως;

Περισσότερα προσεχώς.

12 comments:

Lexi_penitas said...

ΜονάχουςΧ2, ούτε στην ιστοσελίδα της ΚΙΣΑ, ούτε και σε εκείνη Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, αναφέρεται ότιδήποτε σε σχέση με τη πρωτοβουλία. Τόσο πολύ υποτιμούν την συμβολή του Ιντερνετ. Αν έχεις περισσότερες λεπτομέρειες και πως σαν μπλογκερς μπορούμε να βοηθήσουμε στην εκστρατεία βάλτες εδώ. Θα αναρτήσω σχετικό πόστ με αναφορά στο δικό σου για να κάνουμε το θέμα πιο γνωστό στη μπλογκόσφαιρα.

MonachusX2 said...

Λέξη, ο λόγος που δεν υπάρχει ακόμα κάτι στο Ιντερνετ γιατί η εκστρατεία δεν ανακοινωθηκε ακόμα. θα γίνει πρώτα δημοσιογραφική διάσκεψη και παράληλα θα δωθούν πολλά στοιχεία. Στο μεταξύ διαβάστε αυτό:http://www.ft.com/cms/s/2/84183c6e-9bc6-11dc-8aad-0000779fd2ac,dwp_uuid=bd914be4-974c-11dc-9e08-0000779fd2ac.html

Yiota said...

το άρθρο που μας γράφεις να διαβάσουμε λεει :

"Asian stock markets made little progress on Thursday as activity slowed to a minimum ahead of the holidays and in the absence of trading in Tokyo.

The MSCI Asia-ex Japan index was barely changed on the day, but has risen some 18 per cent since the start of 2004...."

δεν κατάλαβα τίποτα :)

Lexi_penitas said...

Το άρθρο είναι εδώ

Yiota said...

Το άρθρο πιστεύω τα λέει όλα. Πραγματικά ο μόνος υπαίτιος είναι το κράτος! Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να εκμεταλλεύονται τα κορίτσια για να ικανοποιήσουν τον μειωμένο ανδρισμό τους! Και φταίει το κράτος που ενώ τα βλέπει, εντούτοις δεν κάνει τίποτα. Μπορεί η Κρήτη να φημίζεται για τα ναρκωτικά, ενώ εμείς δεν πάμε πίσω γιατί φημιζόμαστε για το εμπόριο σαρκώς και είναι ντροπή από μια χώρα που "αρέσκεται" στο να λέγεται ευρωπαϊκή. Μπούρδες!!

MonachusX2 said...
This comment has been removed by the author.
MonachusX2 said...

Δυστυχώς Γιώτα μου, δεν είναι μόνο το κράτος υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή. Εμείς, δηλαδή, η κοινωνία των πολιτών, τι κάνουμε; Πώς αντιδρούμε;Απλώς τίποτα. Βράζουμε μέσα στο ζουμί μας. Δεν απαλασσόμαστε εμείς από τις ευθύνες μας, επειδή το κράτος είναι ανέντιμο και κάποιοι αστυνομικοί διεφθαρμένοι και ταϊσμένοι από τα κυκλώματα.

Yiota said...

Προτείνω να μαζευτούν υπογραφές για την πάταξη της πορνείας μέσω Νομου που να λέει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται η σωματεμπορία.

Έτσι με αυτό τον τρόπο οι λεγόμενοι καμπαρετζήδες που είναι ταχαμου νομιμοι και τίμιοι να κλείσουν τις παράνομες δουλειές τους!

εσείς τι λέτε ? όπως κάνουμε για το ρικ , να κάνουμε και για τη σωματεμπορία το ίδιο.

σας παραθέτω ένα παλαιότερο άρθρο από σημερινή :

"ΣΥΜΦΩΝΑ με υπολογισμούς της Κυβέρνησης, υπογραμμίζεται, περισσότερες από 1.000 καλλιτέχνιδες καταφθάνουν κάθε έξι μήνες στην Κύπρο για να εργαστούν σε καμπαρέ, ενώ ο συνολικός αριθμός τους με το τέλος του χρόνου κυμαίνεται γύρω στις 3.400. Αρκετές από αυτές εξωθούνται στην πορνεία με πιέσεις και εξαναγκασμό, ενώ γνωρίζουν απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης. Στην πλειοψηφία τους είναι νεαρές κοπέλες των 20 χρονών ή ακόμη και μικρότερης ηλικίας, που αναγκάστηκαν να εργαστούν στον «λαμπερό» κόσμο των καμπαρέ για να ζήσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους ή ακόμη και για να καλύψουν τα έξοδα των σπουδών τους. Όλες έρχονται στην Κύπρο με παρόμοιο τρόπο: Ανταποκρινόμενες σε αγγελία σε εφημερίδα ή διαφήμιση πρακτορείου εξευρέσεως εργασίας, που αναζητούν νεαρές γυναίκες για να εργαστούν ως χορεύτριες ή γκαρσόνες σε καμπαρέ, νυκτερινά κέντρα και μπαρ. Λανθασμένα, πολλές από αυτές εμπιστεύονται φαινομενικά νόμιμους, συμπαθητικούς και έξυπνους «στρατολόγους» εργασίας. Άλλες δε παραπλανούνται από γνωστούς τους, ακόμη και από παιδικούς τους φίλους, οπότε μαθαίνουν την πραγματική φύση των επαγγελμάτων τους με την άφιξή τους στο νησί. Πωλούνται από ιμπρεσάριους σε ιδιοκτήτες καμπαρέ, πληρώνονται ένα πολύ μικρό ποσό από τον «οβολό» του πελάτη ή δεν πληρώνονται καθόλου για τη σεξουαλική συναλλαγή και έχουν περιορισμένη ελευθερία κινήσεων. Συχνά, πέφτουν θύματα βιασμού ή ξυλοδαρμού, ώσπου να συναινέσουν να παράσχουν σεξουαλικές υπηρεσίες. Τους αρπάζουν τα διαβατήριά τους, αφήνοντάς τους ελάχιστο περιθώριο διαφυγής ή αναζήτησης βοήθειας. Παρόλο που δεν εξωθούνται όλες στην πορνεία, στα χέρια των ιδιοκτητών καμπαρέ, άλλων συναδέλφων τους ή φίλων των αφεντικών τους, οι περισσότερες γνωρίζουν την εμπειρία της σεξουαλικής βίας και άλλων μορφών φυσικής βίας. Εκείνες οι γυναίκες που δεν εξωθούνται στην πορνεία, ενδεχομένως να υποχρεώνονται να προσφέρουν ποτά χωρίς το στηθόδεσμό τους ή να εμπλέκονται στην κατανάλωση."

Καιρός να κάνουμε κάτι, γιαυτό επιμένω στις υπογραφές.

@mmonachus
το κράτος μπορεί και έχει τη δύναμη να θεσπίσει ΝΟΜΟΥΣ που να απαγορεύουν τη σωματεμπορία. Είναι όλοι γαϊδούρια γιατί δεν τους νοιάζει το θέμα. Και τώρα που πλησιάζουν εκλογές καλό θα ήταν να μας πουν οι υποψήφιοι την άποψη μας, για να μην κολλάμε μόνο πάνω στο κυπριακο!

Yiota said...

διόρθωση στην προτελευταία πρόταση :Και τώρα που πλησιάζουν εκλογές καλό θα ήταν να μας πουν οι υποψήφιοι την άποψη ΤΟΥΣ, για να μην κολλάμε μόνο πάνω στο κυπριακο!

MonachusX2 said...

Έχεις δίκαιο Γιώτα μου. Συμφωνούμε σε αυτό. Το θέμα όμως είναι να πιεστούν τα κόμματα και το κράτος από τους πολίτες. Υπάρχουν τρόποι και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η εκστρατεία θα ταρακουνήσει τα νερά. Έχω δει το φιλμάκι που θα προβληθεί στην τηλεόραση και άκουσα τα σποτ που θα ακουστούν από τα ραδιόφωνα. Είναι πολύ δυνατά καιεύχομαι να υπάρχουν αντιδράσεις. Βεβαίως και μπορούμε να παίξουμε κι εμείς τον ρόλο μας.

Anonymous said...

Η απόλυτη ταινία για το trafficking: Lilya 4ever.

Greekstories said...

Συγκλονιστικο το θεμα. Ακομα μια φορα φαινεται ποσο μεγαλη ειναι η διαφθορα του κυπριακου χαρακτηρα και ηθους, το μουχλιασμα της κυπριακης κοινωνιας και συνυφασμενης πολιτικης που επικρατει. Το μονο που μποροω να πω ετσι στα γρηγορα ειναι ΝΤΡΟΠΗ!
Ποσο κομπλεξικοι ειμαστε πια, ποσο ξεφτυλισμενοι, ποσο πρωτογονοι για να εχουμε δημιουργησει μια τετοια κοινωνια; Κι' αυτο δεν ειναι το αποτελεσμα δρασεως των λιγων, ειναι αποτελεσμα συλλογικης σκεψης και δρασης. ΝΤΡΟΠΗ!