Thursday 31 January 2008

Δηλητήριο

Δεν είδα κάτι που δεν γνώριζα, που δεν είχα ζήσει. Αλλά τα είδα μαζεμένα, τέσσερα χρόνια μετά και εξοργίστηκα. Ακόμα μια φορά. Το «Δηλητήριο», το ντοκυμαντέρ του Μακάριου Δρουσιώτη, πρέπει να το δούν όλοι ξανά και ξανά. Και πολιτικοί- πρωταγωνιστές και πολίτες-θεατές.
Να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο της πλασματικής καλοπέρασης -ξέρετε, τα αυτοκινητάκια μας, τα σπιτάκια μας, τα εξοχικάκια μας - και να θυμηθούμε πώς μας κατάντησαν.Πώς μας οδήγησαν μεθοδικά στα αδιέξοδα.Πώς μας έκλεισαν τις πόρτες μιας ενωμένης χώρας. Πώς μας ξεχώρισαν εμάς από δώ,τους Τουρκοκύπριους από την άλλη. Πώς μας ευνούχησαν.Πώς μας έκαναν να μην βλέπουμε μπροστά μας. Να μην έχουμε προοπτική. Ούτε εμείς ούτε πολύ περισσότερο τα παιδιά μας.
Το «Δηλητήριο» απογυμνώνει την πολιτική του Τάσσου,καταγράφει τις ευθυνόφοβες επιλογές του Χριστόφια,γελοιοποιείτον Αρχιεπίσκοπο. Μόνο που αυτοί κάποια στιγμή θα φύγουν και θα τους κρίνει, όπως συνηθίζουμε να λέμε, η Ιστορία. Η δική μας η γενιά και οι νεώτερες θα είμαστε εδώ. Εμάς ποιος θα μας κρίνει που τους ανεχόμαστε;
*Διάβασα σήμερα στον Πολίτη, ότι εκτός από τις προβολές που ήδη έγιναν, το «Δηλητήριο» θα δοθεί δωρεάν με την εφημερίδα της Κυριακής.

18 comments:

mtryfo said...

χαιρετώ σας,

τι κρίμα που δεν μπορώ να δω κι εγώ το ντοκυμαντέρ, ωστόσο παρακολουθώ ανελλιπώς την ιστοσελίδα του Μακάριου Δρουσιώτη, την βρίσκω πολύ μα πολύ ενδιαφέρουσα.
θα ήθελα να γνωρίζετε ότι συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία σας για το αύριο, έτσι που το κατάντησαν...

MonachusX2 said...

Καλωσόρισες στην... Κύπρο mtryfo.
Ήμουν πολύ φορτισμένη όταν έγραφα το ποστ, γιατί ξανάζησα εκείνη την περίοδο που η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική.
Ο Δρουσιώτης ίσως αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κάποια αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ. Είναι πολύ αποκαλυπτικό.

stalamatia said...

Μονάχους εγώ δεν έχω δει το ντοκιμαντέρ που λες αλλά θα σου πω το εξής ,αυτά που λες για την καλοπέραση του Κυπραίου τα αυτοκίνητα τα σπίτια που πολλές φορές αναρωτιέτε κανείς όταν τα βλέπει εξωτερικά αν είναι 2 ή 3 και στην ουσία 1 σπίτι είναι. Αυτά που λες όσοι ζούμε στο εξωτερικό τα βλέπουμε ,βλέπουμε ότι αποκοιμίζουν τον κόσμο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους δίνουν μια καλοπέραση άσχετα αν αυτή κάποια στιγμή θα τους πνίξει ,αφού οι πιο πολλοί είναι χρεωμένοιμέχρι το λαιμό ,με αποτέλεσμα να μην τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά πως θα βγάλουν λεφτάνα σταθούν στα πόδια τους λόγω χρεών.

MonachusX2 said...

Είναι γι' αυτό καλή μου Σταλαματια που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Έχεις δίκαιο ότι αποκοιμηθήκαμε και βολευτήκαμε ο καθένας στον μικρόκοσμό του.Ξέρεις πόση προσπάθεια θα χρειαζόταν να κάνουμε μια λύση; Θάπρεπε να μοιραστούμε, να κάνουμε ίσως κάποιες θυσίες, να ξεβολευόμασταν για λίγο μέρι να ορθοποδήσουμε ξανά ως μία Κύπρος. Αυτό οι περισσότεροι (το 76%) δεν ήθελαν να το κάνουν γιατί θάπεφταν οι τιμές των οικοπέδων, γιατί θάχαναν κάποια προνόμια και γιατί θάπρεπε να αντιμετωπίσουν νέες πραγματικότητες. Τώρα θέλουν να τους (ξανα)ψηφίσουμε και προσωπικά δυο βδομάδες πριν τις εκλογές, δε έχω αποφασίσει ακόμα ποιος αξίζει τον κόπο να του δώσω μια ευκαιρία.

sindrimin said...

"...Κι όταν το ποδοβολητό των βαρβάρων έφτασε στη Σαλαμίνα, φρύαξε ο Ονήσιλος. Άλλο δεν άντεξε. Άρπαξε το καύκαλο του και το θρυμμάτισε απάνω στο κεφάλι μου.

Κι έγειρα νεκρός. Άδοξος, άθλιος, καταραμένος απ'τον Ονήσιλο"

Unknown said...

Δεν το είδα ακόμη. Το έχουμε σπίτι, το πήραμε με τον χθεσινό Πολίτη, άρα θα το δούμε κάποια στιγμή, ίσως κι απόψε.

Ομολογώ, παρακολουθώ τις Αμερικανικές εκλογές με περισσότερο ενδιαφέρον...!

Από όσα γράφεις κρατώ έντονα τη φράση που αφορά τον Αρχιεπίσκοπο.

Εκ πεποιθήσεως κατά πάσης εκκλησιαστικής ιεραρχίας και κάθε είδους παρέμβασής της στην Πολιτική και όχι μόνο, περιμένω να τελειώσουν οι εκλογές για να εστιάσω ξανά πάνω στους μαυρορασοφόρους, τους "σκοτένδυτους" -εκ του ενδεδυμένους το σκότος- όπως τους αποκαλούσε ένας επιφανέστατετος Έλληνας των αρχών του 20ου αιώνα.

Καλή βδομάδα!

rocknsane said...

to eida, eklapsa, evrisa, apofasisa ti na pshfisw k 8aumasa gia allh mia fora ton drousiwth.

Lexi_penitas said...

Δεν βλέπω την ώρα να έρθω Κύπρο και να το δώ. Θυμηθείτε πως πολέμησαν και πολεμουν τον Μακάριο Δρουσιώτη κόμματα και κανάλια. Όλοι αυτοί που τους ενοχλεί η ΑΛΗΘΕΙΑ!

stalamatia said...

Δεν γίνετε το σχετικό DVD να το βάλει κάποιος στο ιντερνετ να το δούμε και εμείς οι εκτός Κύπρου?

MonachusX2 said...

@ Πολίτη Πίττα:
Ίσως οι αμερικάνικες εκλογές να έχουν όντως μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Χολιγουντιανό, έστω.
Ρωξάνη:
Κι εγώ αποφάσισα ποιους να μην ψηφίσω
Λέξη:
Καλώς να ορίσεις. Έχεις δίκαιο για το Δρουσιώτη. Τους κάθεται στο στομάχι. Να δεις το φιλμάκι. Είναι αποκαλυπτικό.
Σταλαματιά:
Θα ρωτήσω κι θα σου πω. Δεν νομίζω να είναι δύσκολο.

stalamatia said...

Μονάχους σ'ευχαριστώ πάρα πολύ πέρασα και είδα το φιλμάκι και μου ανάψαν τα λαμπάκια, παρόλο που λίγο πολύ.
Στο Καιάδα όλοι τους.

AXL said...

To egrapsa kai stis proedrikes.

Min trwte oti sas serviroun.

O Dousiotis leei diaofra. Ta stoixiotheti ola plin enos.

MonachusX2 said...

Είδα τι έγραψες Axl. Το θέμα δεν είναι τι σερβίρει ο Δρουσιώτης, αλλά τι μας σέρβιραν όλοι οι άλλοι εκείνες τις μέρες. Τι παιχνίδια παίκτηκαν στις πλάτες μας, πώς δημιουργήθηκε η αρνητική ατμόσφαιρα και από ποιους στην Κύπρο με τα γνωστά αποτελέσματα

zappa said...

to xeirotero einai oti toso oi tou Tassou oso kai oi tou DHSY exoun fortwsei ta ideologika tous baridia kai tis agkylwseis tous sth dikia mas genia (tous eikosarhdes) kai th genia pou epetai....Pws skata 8a lysei h nea genia to otidhpote otan thn potizeis me to idio dhlhthrio pou hpies kai esy?

MonachusX2 said...

Zappa, αν κάποιοι της δικής γενιάς σου και κάποιοι της δικής μου, διακρίνουν το δηλητήριο, πάει να πει ότι υπάρχει κάπου το αντίδοτο. Κάτι είναι κι αυτό, δεν νομίζεις;

zappa said...

nai einai kati alla DEN EINAI ARKETO!

Anonymous said...

Η δική μου η καλοπέραση πάντως ενεν πλασματική.

Ποττέ μου ενε κατάλαβα τούτο τον φανατισμό ανθρώπων για την "ενωμένη" Κύπρο, μια Κύπρον που δεν την έζησαν ποττέ τους. Μιαν ενωμένη Κύπρο που άντεξε περίπου 3 χρόνια. Ακούοντας σας εσάς κάποιος άσχετος μπορεί να νομίσει ότι είχαμε την ουτοπία πριν το 74. Ελεος πιον με τους τρομερά μελό χαρακτηρισμούς τζιαι τα επίθετα. Που μας εκατάντησαν δηλαδή; Σε μια χώρα με επίπεδο ζωής καλύττερο που τα 3/4 του πλανήτη ακόμα τζιαι αν το 74 επιασαν την μισή οι Τούρτζοι. Ε λοιπόν εγώ λαλώ μπράβο μας, έτσι αδιέξοδα εν με χαλούν καθόλου.

Ο Ντεκτάς ελαλούσε το πιο σωστό πράμα τούτα τα 30 χρόνια, τζιαι ας μεν μας άρεσκε. Δεδομένου του ότι η Τουρκία θέλει τζιαι πάντα θα θέλει πάτημα στη Κύπρο το νησί δεν θα ενωθεί ποττέ. Απλά πράματα. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι δύο κράτη μέσα στην Ε.Ε. με ελεύθερη διακίνηση τζιαι εγκατάσταση, όπως μπορούν οι Εγγλέζοι τωρά τζιαι αγοράζουν σπίθκια στη Πάφο τζιαι τίποτε περισσότερο. Το πολλύ αν η Τουρκία εν στα χάι της να μας λυπηθεί τζιαι να μας δώκει το Βαρώσι - που για να είμαι ειλικρινής εν το θωρώ να γίνεται.

Κατα τα άλλα ας κάμνει ο Χριστόφκιας συναντήσεις με τους Τουρκοκύπριους τζιαι ας κάμνει συναυλίες τζιαι ξέρω γω - ωσάν τζιαι εν στα σιέρκα τους η τύχη της Κύπρου, εν μπορούν να κλάσουν χωρίς να πιάσουν άδεια που την Τουρκία.

MonachusX2 said...

Μια χαρά σε βρίσκω passenger. Μια χαρά. Καλά νάσαι όπου και νάσαι. Πάντως όι στην ίδια χώρα που ζω εγώ.