Saturday 1 March 2008

Περιμένοντας την Άνοιξη

Είχα μέρες να βγω στην αυλή. Το γρασίδι ψιλοκιτρίνισε. Να φταίει άραγε το βόριο που περιέχει το νερό της διάτρησης; (Θα το σώσουμε όμως ώσπου να σωθεί το νερό και να σταματήσει να έχει λόγο ύπαρξης. Είναι άλλωστε και αντιοικολογικό).Τα αγριόχορτα περίσσεψαν πάλι, άνκαι δεν υπήρχαν βροχές για να τα θρέψουν.

Οι τριανταφυλλιές μου εμφάνισαν τα πρώτα δείγματα ότι και φέτος θα χρωματίσουν ευχάριστα τη ζωή μου. Οι βολβοί τουλίπας, που φύτεψα στην γωνιά του κήπου, δείχνουν ότι θα μου κάνουν το χατήρι. Το ίδιο και τα σποράκια που έριξα για να ανθίσουν λουβανούες. Βγήκαν ακόμα και παλιοί βολβοί με κρινάκια που ξεχάστηκαν στο χώμα και δηλώνουν παρουσία, άνκαι κακώς δεν τους την ζήτησα. Το γιασεμί κάηκε από το κρύο, αλλά άρχισε ήδη να βγάζει φυλλαράκια, ένδειξη ότι θα μυρίσει και πάλι τις νύκτες μας. Το αγιόκλημα κράτησε, χάριν στην «αποψίλωση» που του έκανα, χωρίς να ξέρω αν έκανα καλά. Η ζιακαράντα στη γωνιά ταλαιπωρήθηκε από τους δυνατούς ανέμους, αλλά στάθηκε. Μόλις αρχίσει να παίρνει τα πάνω της, θα αποκαλύψει τα μοβ της άνθη, κρύβοντας από ανεπιθύμητους τη θέαση της καθημερινότητάς μου. Τα δεντράκια μπροστά πέρασαν δύσκολες ώρες, αλλά θα σταθούν στο ύψος τους. Αδημονώ να βγάλει τα πρώτα της άνθη η ροδιά- το πιο παράξενο δέντρο. Ένας ξερός κορμός που ξαφνικά απλώνει πράσινες αγκαλιές, ξεπετάγει κόκκινα άνθη που γίνοντα υπέροχοι καρποί. Δυό ρόδια έκανε όλα κι όλα πέρσι και ήταν τα πιο γλυκά που γεύτηκα στη ζωή μου. Τα ωραιότερα λεμόνια ήταν αυτά που γέννησε η λεμονιά μου. Με καμάρι ανακοίνωσα στους συνδαιτημόνες μου την ώρα που τα έκοβα: «δικής μας παραγωγής...»

Είχα μέρες να βγω στην αυλή. Έμενα τις κρύες μέρες να ζεσταίνομαι από τον ήλιο που έμπαινε μέσα και να τη βλέπω από τα μεγάλα τζάμια, γκρινιάζοντας πως την αμελήσαμε. Η φύση όμως έχει τους δικούς της κανόνες και διαθέτει κώδικες επιβίωσης.

Είχα μέρες να βγω στην αυλή, να ανακατώσω το χώμα και να αισθανθώ την αρχέγονη υφή του. Όταν κατέβηκα από το διαμέριμα σε τούτο το σπίτι με αυλή και όταν άρχισα να «παίζω» με τα χώματα, κατάλαβα τη σύνδεση των αγροτών με τη γη τους. Κατάλαβα πώς πονούν όταν παγετοί και χαλάζι καταστρέφουν τις φυτείες τους. Και δεν είναι μόνο θέμα επιβίωσης ή οι κόποι τους που καταστρέφονται. Είναι γιατί οι ίδιοι τα έχουν δημιουργήσει και είναι μεγάλος πόνος να τα βλέπεις να πεθαίνουν.

Είχα μέρες να βγω στην αυλή, αλλά την πιο ευχάριστη έκπληξη στην αυλή μου την έκρυβε ένας περίεργος σωρός που είδα σε μια γωνιά. Για μια στιγμή σκέφτηκα πως θάταν ο κοπρίτης της γειτόνισσας που τον αφήνει να σουλατσάρει στο δρόμο και όπου βρει ανοικτό κάγκελο, μπαίνει μέσα και αφήνει τις βρωμιές του. Ευτυχώς είχα προνοήσει φεύγοντας να κλείσω. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν ένας σωρός από «μαρτούθκια». Ήταν ξαφνικά λες και επέστρεφα στον χρόνο, στην παλιά μου γειτονιά, στο πατρικό μου σπίτι, που το «μέσα» το είχαμε μόνο για ύπνο και άντε φαϊ στα πεταχτά. Που ο χρόνος αναλωνόταν στο «έξω», στην ανοικτοσύνη, στα χωράφια που τώρα έγιναν οικόπεδα για πολυκατοικίες. Τα «μαρτούθκια» με πήραν πίσω και είδα τη Μ. αλήτισσα, να μην κάθεται λεπτό, να τρέχει όλη την ώρα, να μην χρησιμοποιεί ποτέ την πόρτα για είσοδο και έξοδο, παρά μόνο τα παράθυρα –γεγονός που εκνεύριζε την μάνα της, αλλά μόλις αντικρίζει το θέαμα με τα «μαρτούθκια», να στέκεται από πάνω τους, να παρακολουθεί τις κινήσεις τους, να τα περιεργάζεται με τις ώρες. Τα περίεργα χρώματά τους, την ανατριχιαστική τους όψη, το δέσιμο που είχαν μεταξύ τους. Δεν τα ακουμπούσε όμως, δεν τα έβαζε στην παλάμη, όπως έκανε με τις πασχαλίτσες, παρά μόνο τα έβλεπε. Αυτό έκανα και τώρα που δεν είμαι παιδί και δεν είμαι πια η αλήτισσα που ήξερα...

Είχα μέρες να βγω στην αυλή και όταν το έκανα, είδα ότι έρχεται η Άνοιξη. Και θέλω να πιστεύω ότι δεν έρχεται μόνο ημερολογιακά. Έρχεται με άλλες διαθέσεις. Με άλλες προοπτικές. Θετικές. Που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη...

10 comments:

stalamatia said...

Καλό μήνα Μονάχους,αυλή δεν έχω αλλά κάτι γλαστρούλες στο μπαλκόνι μας καλά κρατάνε .Πρίν λίγες μέρες που είχε παγωνιά τις είχα μαζέψει σε μια γωνιά και τις σκέπασα με νάιλον και ευτυχώς δεν ξεπαγιάσανε.Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ρίχνω λίγο κόλιαντρο σε μια γλάστρα μόνο και μόνο να περνάω να τον μυρίζω .Βασικά αυτά που έγραψα δεν έχουν και πολύ σημασία απλά ήθελα να ξεφύγω από το σφίξιμο στο στομάχιπου μου θύμισες άλλες εποχές με τα μαρτούθκια και τις λιβανούες.Νάσαι καλά και να τις μυρίζεσε και για μένα.

Aceras Anthropophorum said...

H άνοιξη είναι μέρος του κύκλου. Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χεμώνας. Η κάθε εποχη είναι μέρος της ζωής. Τα μαρτούθκια θα γινούν νύμφαλίδες, πεταλούδες, αυγά τζαι πάλιν μαρτούθκια. 40 κύκλους τζαι επήεν η μισή ζωή, 50 τζαι έγυρεν που την άλλην, 60 αρκέψαμεν τζαι γερνούμεν, 70 εγεράσαμεν, 80 τζαι καληνύχτα. Χάρου την άνοιξη διότι η δική μας η ζωή δεν είναι κύκλος.

Έλατο Χελιδόνι said...

Συστήνεται τζιαι μιά βασιλιτζιά

MonachusX2 said...

@ Σταλαματιά μου, οι άλλες εποχές μας σφίγγουν όλων των στομάχι. Κυρίως αν μετρούμε απώλειες, όπως αυτές των γονιών.
@ Acera. Κλαψ, είμαι σε αυτό που ονομάζεις μισή ζωή, αν ευελπιστούμε να φτάσουμε στα 80, που χλωμό το βλέπω...
@ Χελιδόνι. Η βασιλιτζιά, ασφαλώς και είναι μαστ. Είναι πιο καλοκαιρινή όμως. Πιάνει πολύ εύκολα κα μπορείς να γεμίσεις τους τόπους σε μικρές γλαστρούλες μέσα και έξω από το σπίτι.

Lexi_penitas said...

Όμορφη εικόνα. Το γιασεμί αν δεν το κλάδεψες δεν είναι αργα. Αν ειναι πάνω από 3-4 χρόνων κλάδεθε το βαθειά και μη φοβάσαι. Σε ενα μήνα τα νέα κλαδιά σαν σαΐττες με τα μυροβόλα άνθη θα σε ευφραίνουν τα βραδυα.

Μακάρι τουτη ανοιξη νάναι καλύτερη απ' τις άλλες...

Unknown said...

Μμμμμοσχοβόλησες!....τι κρίμα να μην μπορώ εδώ στα "σχόλια" να βάψω τα γράμματα και τις λεξούλες και να σου στείλω έναν χαιρετισμό που να σου αξίζει, έτσι σαν μπουκέτο!

kyriakos said...

Χθές μίλησα με τον Bush που μίλησε με τον θεό και μου είπε ότι του είπε στην κύπρο δεν θα ξαναβρέξει μέχρι να φύγει ο ΠΑΦΟΥ…

MonachusX2 said...

Λέξη @ τουλάχιστον για την ώρα ετσι δείχνει (η άνοιξη, εννοώ)
Πολίτης Πίττας @ ευχαριστώ για το μπουκέτο, anyway
Κυριάκο @ καλώς όρισες στη γειτονιά μου. Tough luck. Ο Πάφου ήρτε για να μείνει

dokisisofi said...

"θάταν ο κοπρίτης της γειτόνισσας που τον αφήνει να σουλατσάρει στο δρόμο και όπου βρει ανοικτό κάγκελο, μπαίνει μέσα και αφήνει τις βρωμιές του".

mana mou re to ftoxo intampou thelete na einai mia zwh filakismena kai demena?

kai ta louloudia sou na ksereis oti an mpei kamia fora to skilaki tis geitonisas tha petarisoun apo xara giati einai athwa plasmatakia kai oxi katharmata san emas.

Kalimera kai kalws se vrhka.
I alhtheia einai pws i fetinh anoiksh thelei idiaitero xeirismo.Poly parikmasmeni i fetini anthoforia, den prolavaineis na miriseis ta zoumpoulia, ta matsikorida, ta krinakia, kai sou menoun ta krommithkia tous sto xeri me ta anthi kataksera. Opws kai sth zwh mas. Poli diskoli anoiksh,afto na legetai.. ipomoni thelei...

MonachusX2 said...

Δοκισήσοφη καλώς όρισες στο φτωχικό μου. Αγαπώ τους "κοπρίτες" και όπου ναναι γεννιέται και ο δικός μου, αλλά τούτος της γειτόνισσας εν εκνευριστικός. Δηλαδή η γειτόνισσα εν εκνευριστική. Βαρκέται να τον βγάλει βόλτα και αφήνει τον όπου φτάσει με αποτέλεσμα να περπατάς και να κοιτάζεις μόνο χαμαί, ακόμα και στην αυλή σου. Να έχεις σκύλο προϋποθέτει ευθύνες. Διαφωνείς;