Sunday 11 May 2008

Eurovis-off

Να μια καλή ιδέα και ιδού που ένας πολιτικός αντιστέκεται στο πλαστικό λάιφ-στάιλ με πράξεις. Διαβάζω λοιπόν στην Ελευθεροτυπία ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ως επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» στην Αθήνα, διοργανώνει την προηγούμενη του άθλιου διαγωνισμού της Eurovision, μια ανοικτή συναυλία με τις μουσικές του κόσμου που συγκεντρώνονται στην Αθήνα μέσω των μεταναστών. Η εφημερίδα τιτλοφορεί την σχετική είδηση «Αλέξης εναντίον Καλομοίρας».

Δεν ξέρω αν ο Αλέξης έχει κάτι προσωπικό με το κοριτσάκι, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί το έχουν εκμεταλλευτεί το καϋμένο άφωνο παιδί που από την Αστόρια της Νέας Υόρκης πήγε να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο στην Ελλάδα. Έχουν στρέψει τα φώτα πάνω της και ενώ στην αρχή έδειχνε να είναι στην κοσμάρα της, τώρα φαίνεται να το απολαμβάνει και γιατί όχι άλλωστε.

Αλλά το θέμα δεν είναι η Καλομοίρα και η όποια κακομοίρα μικρή που την είδε σταρ και θαμπώθηκε από τα φώτα. Το θέμα είναι η σημασία που δίνουμε στην Ελλάδα και στην Κύπρο σε ένα πανηγύρι που δεν προσφέρει τίποτε, παρά μόνο λίγες στιγμές δημοσιότητας στους επίδοξους σταρ και εντάξει, αρκετό γέλιο στους θεατές που δεν παίρνουν το διαγωνισμό στα σοβαρά. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που το παίρνουν στα σοβαρά και όσο πλησιάζουν οι μέρες μας πρήζουν με αφιερώματα στην τηλεόραση, με αναλυτικά ρεπορτάζ στα περιοδικά και γεμίζουν χώρο και χρόνο με αηδίες. Και καλά αυτοί τη δουλειά τους κάνουν. Οι κρατικές τηλεόρασεις, καλή ώρα το ΡΙΚ και η ΝΕΤ, γιατί εξακολουθούν να δίνουν σημασία και να επενδύουν σε αυτην την αθλιότητα, ακόμα δεν έχω καταλάβει, αλλά και μεταξύ μας ποσώς με ενδιαφέρει.


Στέκομαι μόνο στην εισήγηση του Τσίπρα προς το δήμαρχο Αθηναίων για αξιοποίηση και προβολή των μουσικών του κόσμου, πέραν από την Eurovis-off που διοργανώνει:«Δεκάδες συμπολίτες μας, πολλές φορές διαφορετικής εθνικής καταγωγής, δημιουργούν πολύ πιο αξιόλογα πράγματα από το πλαστικό και τυποποιημένο λάιφ στάιλ», λέει και κάνει την εισήγηση του πιο συγκεκριμένη:«Οι πλατείες, τα πάρκα και οι πεζόδρομοι να φιλοξενούν υπαίθριες γιορτές υψηλής αισθητικής, έτσι ώστε ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία και η καλλιτεχνική δημιουργία να γίνουν καθημερινή υπόθεση στην Αθήνα».

Μήπως κάτι ανάλογο θα μπορούσαμε να εισηγηθούμε και στην Ελένη Μαύρου; Μια εισήγηση ανέξοδη, από τη μιά αλλά ενδιαφέρουσα από την άλλη. Δεν είπαμε άλλωστε ότι διάγουμε το έτος διαπολιτιστικoύ διαλόγου; Διαπολιτιστικός διάλογος μέσω της μουσικής!


Το λινκ της είδησης για την Εurovis-off είναιεδώ: "http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=17396344

33 comments:

Anonymous said...

Καταπληκτική και πρωτότυπη ιδέα! Ελπίζω να μην είναι μεμονωμένο περιστατικό και να εξελιχθεί σε μία πανέμορφη πολυπολιτισμική καθημερινότητα.

Προσωπικά θα την δω την Καλομοίρα και τους υπόλοιπους, όμως νιώθω εξαιρετικά τυχερή που δεν ζω αυτόν τον ντόρο που γίνεται κάθε μα κάθε χρόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, με κουτσομπολιά και κακεντρέχειες και ο κομπλεξισμός μας δε συμμαζεύεται (γιατί εμείς είμαστε ΠΑΝΤΑ οι καλύτεροι - όσο και για τα μπάζα και να'ναι το τραγούδι μας). Όσο ζούσα εντός έδρας δεν την παρακολούθησα ποτέ (την Γιουροβίζιον), προφανώς από αντίδραση.

Anonymous said...

2 ώρες κάτι με πολλή γέλιο...και προβλέψεις. Εν έσιει λάθος :p.

Anonymous said...

Πάντως το σημερινό άρθρο στον πολίτη που λαλεί ότι εκάμασιν έρευνα όπου ήβραν ότι οι κυπραίοι γονιοί εν θέλουν τα κοπελούθκια τους να φοιτούν στα ίδια σχολεία με τους μετανάστες εν ό,τι πρέπει. Αν τζιαι η Ελένη έκαμεν κάποιες δηλώσεις, περιμένω να δω τις πράξεις τζιόλας.

Τζιαι να μεν μαζευκούμαστεν ούλλο οι ίδιοι σε πανηγυρικού τύπου εκδηλώσεις. Κύριο τάργκετ γκρουπ πρέπει να ένι ακριβώς οι κυπραίοι προκειμένου να ξεκολλήσουμε λίο που τες ξενοφοβίες μας.

Anonymous said...

@ Monachus
To provlima ennen distihos i eurovision.To provlima ine to mousiko epipedo pou diakrini ton kathena mas.As analogistoume ti epipedou akousmata ehoume kai meta ena katalavoume giati akoma dinoume ipostasi se ena tetio diagonismo paratragoudon.
Thavmazo afantasta tis bories hores pou ontas sovares den asholounte katholou me ton diagonismo kai stelloun tragoudistes tsirko.

@daskaloua
En ekatalava an ehoun shesi ta legomena sou me to sigerkeimeno thema.

MonachusX2 said...

@ Ahaparos
Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει να ακούμε τα τραγούδια επιπέδου Γιουροβίζιον. Δόξα τω θεώ, η μουσική γκάμα σε όλο τον κόσμο είναι ατέλιωτη. Ούτε μας επιβάλλει κανείς να ακούμε π.χ. Sfera και Super που προβάλλουν μόνο play lists των δισκογραφικών. Τώρα αν κάποιοι το κάνουν, δικαίωμά τους. Με ενοχλεί η σημασία που αποδίδεται στον γελοίο διαγωνισμό από το κρατικό κανάλι.
@Δασκαλούα
Θίγεις ένα πολύ σοβαρό θέμα και έχες δίκαιο ότι πρέπει να ξεκινήσει από εμάς για να έχει αποτέλεσμα.
@Ρόαμ
σωστά, κι εγώ κάποτε το διασκεδάζω, όπως και με τα διάφορα talent shows, που βγάζουν πολλή γέλιο.
@ Psychia
Χαιρετίσματα στη Σουηδία,που έβαλαν μεν τους ABBA, αλλά κατάλαβαν πού να σταματήσουν.

Anonymous said...

@ Monachus
Εν εμίλησα για επιβολή ακουσμάτων.Καμία σχέση.
Λέω ότι η eurovision εν μια φυσική συνέχεια των ευτελεστατων ασκουσμάτων που βοβμβαρδιζόμαστε κύρια απο τα Μ.Μ.Ε.Και λαλώ τούτο. Ας αναλογιστέι ο καθένας τι τραγούδια συνηθίζει να ακούει.Άμα ακπουει τα σκυλλάδικα ,εν φυσικό να παρακολουθέι και τη eurovision και κυρίως να της δίνει υπόσταση.

Και όσο για τα ραδιόφωνα,προσφερουν μας τοσο μεγάλη γκάμα τραγουδιών που ΑΒΙΑΣΤΑ μπορεί κάποιος να γνωρίσει τις μουσικές του κόσμου(Τρομάρα μας)!!!

MonachusX2 said...

@ ahaparos
Δεν βλέπω να διαφωνούμε. Δεν είναι απαραίτητο να ακούμε μουσική μόνο από τις ραδιοφωνικές συχνότητες, άνκαι κάποιοι σταθμοί (Αστρα, Κανάλι 6 και Τρίτο-αργά το βράδυ) προσφέρουν και άλλα ακούσματα από εκείνα του συρμού. Θέλω να πω ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του. Άσχετο αν το ρεύμα τραβά την πλειοψηφία στα σκυλάδικα, στα ποπ σκυλάδικα και την γιουροβίζιον...

Anonymous said...

Άμα καταφέρουν να μποϋκοτάρουν και τη διαδικασία τηλε(φωνο)-ψηφοφορίας... ακόμη καλύτερα.

Unknown said...

Η Eurovision έχει τόση σχέση με τη μουσική όσο και ο Χρυσόστομος ο Β με την επίλυση του Κυπριακου. Δηλαδή καμία. Μια βιομηχανία είναι πια που εξυπηρετεί μερικές χιλιάδες ανθρώπους ανά την Ευρώπη που ασχολούνται κάθε χρόνο με την διοργάνωση. Οι δε χώρες που παράγουν μουσικό προϊόν εξαγώγιμο της προκοπής, όπως η Βρετανία δεν δίνουν την παραμικρή σημασία και δεν αποτελεί ούτε αντικείμενο ειδήσεων ούτε τίποτα. Κάτι σαν τσιχλόφουσκα είναι όλη αυτή η υπόθεση και, βέβαια ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ καλά κάνουν με την πρωτοβουλία αυτή.

Τα χρήματα που ξοδεύουν η ΕΡΤ και το ΡΙΚ αντιστοίχως για της αποστολή των τραγουδιστών τις περιοδείες τους, τη διαφήμιση κλπ ξεπερνουν τον ετήσιο προϋπολογισμό της Κρατικής Ορχήστρας Κύπρου της οποιας οι μουσικοί τρέχουν και κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα μουσικής για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. (άριστοι στην πλειοψηφία τους και με επιλογή να δουλεύουν στην πατρίδα τους και όχι στο Βερολίνο ή στο Λονδίνο. Γνωρίζω αρκετά μέλη της Ορχήστρας, που είχαν προτάσεις από ξένες ορχήστρες αλλά διάλεξαν να είναι εδώ για να προσφέρουν στον τόπο τους).

Το μοναδικό όφελος που θα μπορούσε να προκύψει από την όποια Eurovision είναι το Τουριστικό, δηλαδή η προβολή της Κύπρου μέσα από τη συμμετοχή. Αυτό όμως προϋποθέτει έναν τελείως διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και, κυρίως μια Στρατηγική συνεργασια με τον ΚΟΤ που θα αφεθεί στα χέρια έμπειρων ανθρώπων του Τουριστικου και Πολιτιστικού Marketing.

Για τα ραδιόφωνα που λέτε, χμ. Σας διαβεβαιώ πως έχουν γίνει αρκετές έρευνες με αντικείμενο το κατά πόσο θα μπορούσε να σταθεί ένας σταθμός καθαρά ποιοτικός που να συνδυάζει το καλό ελληνικό τραγούδι, την τζαζ, το εθνικ , το ροκ και την κλασική μουσική μαζί με καλή ενημέρωση, ΑΛΛΑ τα αποτελέσματα έδειχναν πάντα πως ο όποιος επιχειρηματίας τολμούσε να βάλει χρήματα σε κάτι τέτοιο, θα..αυτοκτονούσε επιχειρηματικά. Δυστυχώς, πάρα πολύ δυστυχώς.

*Αυτά που ανέφερε η Δασκαλούα, μπορεί να μην έχουν άμμεση σχέση με το θέμα,αλλά είναι τότο σοβαρά που χωράνε παντού...

Τέλος, συμφωνώ με το Αγρινό...Καλή ιδέα και μπο΄ρεί να γίνει φτάνει να υπάρχει ένα "πάτημα". Όταν πριν από 2; 3; χρόνια-δεν θυμάμαι...προέκυψαν νικητές οι Νόρντικ που "δούλεψαν" κανονικότατα τον..."θεσμό" γιατί βγήκαν νομίζετε; Έπεσε σύρμα παντού και έτσι ήρθε το απροσδόκητο. Αν θυμάστε, στην Ελλάδα, είχε παρέμβει εναντίον τους ως και η....Εκκλησία με τον ανεκδιήγητο μακαρίτη πια Χριστόδουλο...

zappa said...

oi lordi ennweis?

me tous lordi eixe pesei syrma anamesa se olous tous metallades (idiws ths elladas)

Anonymous said...

K. pitta simfono mazis sas pliros.Ekalipsete me mias kai en sinithizo na kamno makroskeli posts.Apla mioa diafonia.Stin ellada o mousikos stathmos melodia en 4os se akroamatikotita kai sinehizi na litourgi enoite aptoitos!!!Isos en tolmoun ena tethkio eghirima kai stin Kipro.

Unknown said...

Αχ βρε Ζάππα, δίκιο έχεις, τους Lordi ήθελα να πω. Και ναι, είχε πέσει σύρμα...αφού κι εμείς κάτσαμε και είδαμε μόνο και μόνο για να ψηφίσουμε τα "τέρατα". Έχω την εντύπωση πως και φέτος στέλνουν μια αντίστοιχη μέταλ μπάντα...οπότε :-)

Unknown said...

Φίλτατε "Αχάπαρε" είναι και ο Μελωδία όπως σωστά λες, και το Κόσμος και μερικά ακόμα ραδιόφωνα. Και, υπάρχει πάντα το μέγα και τρανό παράδειγμα του 3ου προγράμματος επί αείμνηστου Μάνου Χατζηδάκι που ξεκόλλησε από 1,75% της ακροαματικότητας για να σκαρφαλώσει στο 14,2% σε λιγότερο από ένα χρόνο...

Unknown said...

...Μάλλον μου έδωσες ιδέα για το επόμενο άρθρο μου στον Πολίτη -σε ευχαριστώ!!!

Anonymous said...

Ως κατακλειδα αφήνω 2 στίγματα πολιτισμού(τύγχάνει να είναι του Ελληνικού).Καλή απόλαυση.

http://www.youtube.com/watch?v=654gfeni8s4

http://www.youtube.com/watch?v=uemgMa5wFzE

MonachusX2 said...

@Ahapare
σε ευχαριστώ που μου θύμισες μια από τις ωραιότερες συναυλίες που είδα. Η ορχήστρα Όσιποφ είχε έρθει και στην Κύπρο με τη Μαργαριτα Ζορμπαλά. Ήταν απλώς όνειρο!!
@ Politi Pitta
Πολύ σωστές οι παρεμβάσεις σας. Αλλά ακούει κανείς?

zappa said...

giwrgo, edw o radiosta8mos tou panepisthmiou bazei sxedon apokleistika ellhnopop (mhn poume ta alla myria osa exoun ginei mesa sto sygkekrimeno mpourdello)

Des kai sto diko mou an 8eleis na deis ti ginetai, opws kai sto ucyunzipped.blogspot.com

Unknown said...

MonachusX2 - το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να λέμε τα όσα λέμε και πιστεύουμε και, να παρεμβαίνουμε ο κάθε ένας δημόσια στο μέτρο που μπορεί.

Η μακρόχρονη ραδιοφωνική μου εμπειρία- πάνω από 20 χρόνια- πολλά με έχει διδάξει και κυρίως αυτό: Ο κόσμος, είναι πάντα έτοιμος να αγκαλιάσει οτιδήποτε "καλό", "ποιοτικό" , ακόμα και άκρως "εξειδικευμένο" φτάνει, αυτός που το "μαγειρεύει" και το παρουσιάζει, να ξέρει καλά τη δουλειά του και να μεταδίδει την αγάπη του τόσο για αυτά που λέει όσο και για το κοινό. Και αγάπη για το κοινό δεν είναι τα..."φιλάκια χρυσά μου...θα σας βάλω ένα τραγουδάκι"...

Τέλος πάντων, σας καλώ στο διάλογο που θα ανοίξω αύριο με αφορμή το τακτικό άρθρο στον Πολίτη που ως θέμα θα έχει το Ραδιόφωνο.

MonachusX2 said...

@ Politi Pitta
Συμφωνώ απόλυτα και περιμένω να διαβάσω το άρθρο. Το ραδιόφωνο είναι το πιο ωραίο και πιο μυστήριο μέσο.

Anonymous said...

zeis dear monachus?

stalamatia said...

Καλημέρα Μονάχους ,που είσαι? σε περιμένουμε.Φιλιά

MonachusX2 said...

Σταλαματιά και Ρόαμ μου, κάμνω ένα μικρό μπρέικ, που λέμε και στα μέρη μας. Θα είμαι πίσω σύντομα. Φιλιά

Aceras Anthropophorum said...

To τελευταίον μου ποστάκιον το αφιερώννω στην Μονάχους τζαι στην Σταλαμαθκιάν που τους αρέσκουν τα φκιορούθκια

Lexi_penitas said...

Μοοοναααάχουςςςςςςςςςςςςς!!! Που είσαι καλέ. Δεν τέλειωσε η χειμερία νάρκη;

stalamatia said...

Μονάχους καλό μήνα .

Anonymous said...

Hellooooooooooo??

Anybody home??

the Idiot Mouflon said...

Ιτά;

stalamatia said...

Μονάχους? γιατί μας άφησες μονάχους?

Aceras Anthropophorum said...

Βρε μονάχους επεθυμίσαμεν σε.Που επήες τζιαι χάθης που τους ψηφίακούς καφενέδες;

stalamatia said...

Μονάχους για σου εύχομαι να είσαι καλά.Φιλιά.

Aceras Anthropophorum said...

Χρονιά πολλά σε περίπτωσην που το μπλογκ δεν εκλώτσισεν τέλλια της σίκλας αλλά απλά παίζει το ψοησμένον.

stalamatia said...

Xρόνια πολλά και καλή χρονιά.Φιλούθκια.

Greekstories said...

Χαλλοου;;;;;;;; Που εισαι; Γιατι χαθηκες;
Χρονια πολλα και ελπιζω να εισαι καλα...
Φιλια